Saturday, December 10

Tenangkan Diri Anda

Bagaimana Untuk Melatih Diri Supaya Sentiasa Bertenang


Di Sini saya kemukakan Empat cara bagi melatih diri Untuk sentiasa Bertenang

1.    Latih diri melalui kekerapan berdoa.
Doa bukan sekadar selepas sembahyang, tapi ia juga boleh dilafazkan selalu di dalam hati. Ambil masa beberapa saat, tutup mata, tenangkan jiwa lalu minta pada Allah supaya Anda hati Anda ditenangkan selalu, emosi Anda tenang selalu, Anda ditemukan dengan situasi-situasi yang sentiasa menenangkan.

2.   Latih diri bertenang ketika sembahyang, selepas sembahyang dan ibadah lainnya.  
Bekerja, belajar dan berniaga adalah salah satu bentuk ibadah. Cuba tenangkan diri selalu. Be in control. Latih diri Anda bertenang selalu ketika melakukannya, wujudkan keseronokan supaya fikiran Anda terfokus. Ada orang rajin menjaga sembahyang simply sebab dia seronok merasai ketenangan yang timbul ketika bersembahyang.

3.    Latih diri bertenang dengan membuat latihan pernafasan.
Ketenangan minda banyak dipengaruhi oleh pernafasan kita. Tarik nafas dalam kiraan 7 saat, tahan selama 3-5 lima saat (atau 7 saat) kemudian hembus perlahan-lahan dalam kiraan 7 saat juga. Lakukan banyak kali dalam sehari. Selain menenangkan, ia membuat fikiran Anda lebih positif kerana latihan pernafasan teratur membuang semua fikiran-fikiran negatif.4.   Jalani hidup dengan penuh kawalan pada emosi Anda, fikiran Anda, kata-kata Anda dan perbuatan Anda
 Bila Anda latih diri untuk mengawal semuanya, Anda akan terdorong untuk bertenangan kerana hanya dengan ketenangan, Anda dapat mengawal emosi, fikiran dan kata-kata.

Top of FormNo comments:

Post a Comment

=)SENYUM =) SMILE =)
=) senyum itu sedekah yang paling mudah =)